Sofia Tuisku

Kehän kummallakin puolella

Kilon koulusuunnitelmissa otettava aikalisä

Kilon ja Keran alueen koulupalveluita pyritään kehittämään nyt vauhdilla: suunnitelma alueen koulujen uudelleenjärjestelyistä esiteltiin päättäjille ja vanhemmille vajaa kuukausi ennen päätöksentekoa lautakunnassa. Parhaillaan lausuntokierroksella olevassa suunnitelmassa on eri vaihtoehtoja siihen, kuinka Kilonpuiston ja Kilon koulujen opetusta voisi järjestellä uudella tavalla. Käytännössä Kilonpuiston koulun painotuksia siirrettäisiin lähialueen kouluihin ja samalla syksyllä 2024 aloittaisi uusi Keran yläkoulu.

Esitellyssä suunnitelmassa on monia haasteita, joista olennaisin on se, että Keran yläkoulua ollaan perustamassa ennen kuin itse kaupunginosaa on rakennettu. Keran yläkoulu aloittaisi vanhassa toimistorakennuksessa Kutojantiellä jo syksyllä 2024, vaikka tällä tietoa oppilaat opiskelisivat väistötiloissa jopa 2040-luvulle saakka. Vuoteen 2031 ulottuvassa investointiohjelmassa ei ole osoitettu rahoitusta varsinaiselle Keran koululle.

Koulujen kehittämissuunnitelmassa on valtavasti muutoksia alueen asukkaiden ja lapsien kannalta siihen nähden, kuinka nopeasti päätöksenteko etenee. Nyt kiireellä järjestellään luokkien painotuksia ja suunnitellaan uutta koulua kaupunginosaan, jossa seisoo tällä hetkellä vain vanhoja teollisuusrakennuksia.

Uuteen Kilon kouluun mahtuu 190 alakoululaista enemmän kuin aiemmin – eikö sen pitäisi antaa lisäaikaa alueen kouluratkaisujen suunnitteluun kiirehtimisen sijaan? Esimerkiksi tavoite siitä, että Kilonpuiston kouluun mahtuisi enemmän lähialueen pienempiä oppilaita on hyvä. Tämä osa suunnitelmasta voitaisiin toteuttaa muulla tavoin kuin sijoittamalla yläkouluikäiset opiskelemaan heikosti koululaisille soveltuvaksi todettuun vanhaan toimistorakennukseen yli kymmenen vuoden ajaksi.

Annetaan Kilon koululaisille koulurauha.

Kilon koulun valmistumista odotellessa alueen oppilaita kuljetetaan paraikaa useaan eri väistötilaan eri puolille Espoota. On hävytöntä yrittää puskea vauhdilla läpi seuraavaa hätäistä ratkaisua, jossa juuri väistötiloissa alakoulun käyneet oppilaat pallotellaan taas uuteen väistötilaan peruskoulunsa loppuun asti.

Nyt olisi vastuullista ottaa päätöksenteossa aikalisä. Selvitetään rauhassa eri vaihtoehtoja ja kuullaan perheitä, opettajia ja muita asianosaisia. Annetaan Kilon koululaisille koulurauha.

Sara Saramäki
valtuutettu (kesk.)
Friisinmäki

Sofia Tuisku
varavaltuutettu (kesk.)
Kilo

Kirjoitus on julkaista Länsiväylässä 10.5.2023.

Jaa somessa

Enemmän
tekstejä