Sofia Tuisku

Ehdolla Espoon kaupunginvaltuustoon

Kehän kummallakin puolella

Kun mietin lausetta, joka voisi selittää, miksi olen mukana politiikassa, halusin sen kuvastavan keskellä olemista. Koska keskellä oleminen kuulostaa helposti siltä, että vastaa gallupissa ”en osaa sanoa” eikä niinkään että ymmärtää molempia laitoja, pelkkä keskellä oleminen ei riitä. Miten voisi sanoittaa sitä, että on molemmilla puolilla?

Maantieteilijän koulutus vei minut tilanteeseen, jossa sain olla molemmilla puolilla: olen sentään Espoossa kasvanut maaseudun kehittäjä, josta tuli myöhemmin kaupunkilainen keskustalainen. Vaikka maaseutumaisin asuinkokemukseni on mikkeliläinen lähiö, työ keskustajärjestöjen toiminnanjohtajana Etelä-Savossa ja myöhemmin kylien asian ajajana kuljettivat tutustumaan suomalaiseen maaseutuun.

Espoolainen kertomassa maaseudun mahdollisuuksista voi herättää monenlaisia tunteita

Kun matkustaa pienelle kylälle esittelemään maaseudun mahdollisuuksia ja kertoo olevansa ihan aito espoolainen, voi kohdata monenlaisia reaktioita. Toisaalta reaktioiden näkeminen oli herättävää: miten toiselta elämä kehä kolmosen sisäpuolella näyttääkään sen ulkopuolelta katsottuna.

Samaa pätee toisin päin: reilut kaksi vuotta mikkeliläisenä opettivat minut ymmärtämään ajattelutapaa, jossa nuoret muuttavat väistämättä pois, eikä alueen kehitysnäkymissä ole hurraamista vaan edessä on silkkaa työmaata. Espoolaisena olen tottunut miettimään ihan toiselta kantilta: Kun lähialueen viherläntit raivataan uusia asukkaita varten eikä missään enää pääse ulkoilemaan rauhassa koiran kanssa, mieltä eivät lämmitä lyhyt koulumatka tai kunnan tarjoamat katuvalot. Koska sitähän ei kehän sisäpuolella aina muista: ulkopuolella monet kyläläiset ovat itse hankkineet katuvalonsa.

Kun on kirjoittanut gradun otsikolla Maaseudun tulevaisuus mutta asunut aina kaupungissa, mittaa välimatkoja ajassa eikä kilometreissä ja päässyt osallistumaan alueiden kehittämiseen sekä kaupunginosissa että kylissä, hoksaa ymmärtävänsä molempia puolia.

Kehän kummallakin puolella ei ole kuntavaalislogan vaan politiikkani slogan

Oivallus kehän kummastakin puolesta kuvaa samalla tapaa ratkaista asioita: paras tapa on ymmärtää molempia puolia. Kaikissa asioissa en tietenkään voi olla yhtä lailla kartalla kummastakin tai kaikista puolista, mutta pyrkimykseni on nähdä molemmille puolille.

Siksi Kehän kummallakin puolella ei ole kuntavaalislogan vaan politiikkani slogan. Kuntavaaleissa kummallakin puolen oleminen antaa mahdollisuuden katsoa Espoon kehittämistä kehän kummaltakin puolelta. Yhteisiä asioita edistettäessä se muistuttaa ymmärtämään molempia puolia – siis olemaan keskellä.

Jaa somessa

Share on facebook
Share on twitter

Enemmän
tekstejä

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *