Sofia Tuisku

Ehdolla Espoon kaupunginvaltuustoon

Kattavat perhepalvelut rohkaisevat myös lapsista haaveilevia

Kun minulta kysyttiin, mitä ajattelen lapsiperheiden asioista, vastaus oli itsestään selvä: kaikki päätökset ja toimet, joilla kunnassa voidaan tukea perheellistymistä ja perheitä, ovat hyviä päätöksiä. Emmin silti aiheesta kirjoittamista: eihän minulla ole vielä omakohtaista kokemusta Espoon perhepalveluista - osaanko kommentoida asiaa riittävän asiantuntevasti?

Oivalsin kuitenkin, että tässähän on kysymys juuri siitä, mitä moni ikäiseni miettii. Milloin on hyvä aika saada lapsia? Haluanko yleensäkin lapsia? Miten elämäni muuttuu, jos saamme lapsia? Onko meillä edellytyksiä kasvattaa lapsia? Millaista olisi lapsiperheen arki Espoossa? Miten pärjäämme, jos suku ja isovanhemmat asuvat muualla?

Espoo voi olla rohkaisemassa perheellistymiseen: kyllä te pärjäätte, me autamme!

Vaikka Espoon perhepalveluista ei löydy vastausta siihen, milloin on oikea aika saada lapsia ja mikä on oikea elämänvalinta kenellekin, perheellistymistä voidaan tukea monin tavoin. Espoo voi olla rohkaisemassa perheellistymiseen: kyllä te pärjäätte, me autamme!

Olen puhunut sujuvan arjen puolesta ja samat asiat pätevät lapsiperhearkeenkin. Arki on sujuvaa, kun lapset ovat kodin tai työpaikan lähellä päiväkodissa ja koulussa, harrastukset löytyvät läheltä eikä arki ole yhtä paikasta toiseen kaahottamista. Sujuvassa arjessa lapsille löytyy mielekästä tekemistä silloin, kun vanhemmat ovat töissä ja pienten lasten vanhemmilla on mahdollisuus päättää, milloin lapset siirtyvät päivähoitoon ja vanhemmat takaisin työelämään.

Kun kunta tarjoaa kattavasti toimintaa eri-ikäisille lapsille, arki ei vaikuta tulevankaan vanhemman kannalta siltä, ettei siitä selviä ilman riittävän suurta turvaverkkoa. Kun isovanhemmat asuvat muualla, kunnan tarjoaman päivähoidon, iltapäivätoiminnan, kerhojen ja harrastusten merkitys korostuu.

Kuntapäättäjänä haluaisin olla tukemassa perheellistymistä

Kuntapäättäjänä haluaisin olla tukemassa perheellistymistä ja tekemässä päätöksiä, jotka osaltaan luovat lapsiperhearjesta myönteistä kuvaa. Loppuun vielä lista muutamista asioista, joista kunnissa päätetään ja joita valtuutettuna haluaisin olla tukemassa:

  • Nykyistä kattavampi jälkihoito synnyttäneille äideille
  • Kotihoidontuen kuntalisä, joka mahdollistaa lasten hoitamisen kotona ainakin 2-vuoden ikäisiksi saakka
  • Kerho- ja asukaspuistotoiminta lapsille, perheiden tueksi
  • Iltapäiväkerhotoiminta pienimmille koululaisille
  • Edullinen harrastustoiminta, jota kunta voi tukea esimerkiksi tarjoamalla yhdistyksille ja seuroille harrastustiloja veloituksetta
  • Harrastukset koululaisille koulupäivien jälkeen. Keskusta kannattaa harrastamisen Suomen mallin edistämistä, missä koululaisille taattaisiin ainakin yksi maksuton harrastus kouluilla koulupäivän jälkeen.
  • Neuvoloiden toiminnan laajentaminen matalan kynnyksen palvelupaikoiksi, joissa huomioidaan perheiden tarpeet kaikissa lasten ja nuorten elämän vaiheissa.

Jaa somessa

Share on facebook
Share on twitter

Enemmän
tekstejä

Kattavat perhepalvelut rohkaisevat myös lapsista haaveilevia

Kun minulta kysyttiin, mitä ajattelen lapsiperheiden asioista, vastaus oli itsestään selvä: kaikki päätökset ja toimet, joilla kunnassa voidaan tukea perheellistymistä ja perheitä, ovat hyviä päätöksiä. Emmin silti aiheesta kirjoittamista: eihän minulla ole vielä omakohtaista kokemusta Espoon perhepalveluista – osaanko kommentoida asiaa riittävän asiantuntevasti?

Lue teksti tästä »

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *