Kiitos aloitteen tekijöille ajankohtaisen aiheen nostamisesta ja etenkin ruuan alkuperän muistamisesta. Tällä hetkellä Espoo Catering käyttää ainoastaan kotimaisia maitotuotteita ja käytetyn lihan kotimaisuusaste vaihtelee 98 ja 100 % välillä – tästä täytyy antaa meille täydet pisteet.
Kokonaisuudessaan Espoo Cateringin tarjoaman ruuan kotimaisuusaste on 73 %. Siihen voi vaikuttaa paitsi valitsemalla ruokalistalle kotimaista, myös valitsemalla sellaisia raaka-aineita, joita ylipäänsä on mahdollista tässä pohjoisessa maassamme tuottaa.
Tavoite eläinperäisten tuotteiden korvaamisesta kotimaisilla kasviproteiineilla on arvostettava, mutta on syytä tunnustaa aloitevastauksessakin mainittu tosiasia, että se maksaa. Lihaa ja maitotuotteita on meillä kulutettu paljon siksi, että suurimmassa osassa Suomea kasvaa lähinnä nurmea ja nautakarja on toimiva tapa muuttaa nurmi proteiinipitoiseksi ruuaksi.
Sitä vastoin kotimaiset kasviproteiinit ovat vaativia erikoiskasveja, joiden satovarmuus ei ole samaa luokkaa nautojen kanssa, eikä viljelykään ole mahdollista kuin eteläisimmässä osassa Suomea.
Kasviproteiineja kehitetään jatkuvasti ja kuten vastauksessakin on mainittu, suurtalouskeittiöihin sopivia kotimaisia vaihtoehtoja on vielä kovin vähän. Lihan vähentäminen olisikin toteuttava sellaisessa aikataulussa, jossa emme joudu tinkimään ruuan kotimaisuusasteesta.
Samalla meidän poliittisten päättäjien niin täällä kuin muillakin politiikan tasoilla on syytä tunnistaa, että siirtyminen kotimaisten kasviproteiinien käyttöön myös maksaa. Suomalainen ruokajärjestelmä on kokonaisuus ja sen tuoma huoltovarmuus on arvo, jolle on voitava laittaa hintalappu.
Kotimainen ruoka on kaikilta kestävyyden kanteilta erinomainen valinta. Pidetään siitä kiinni.
Kannanotto valtuustoaloitteeseen eläinperäisten tuotteiden käytön puolittamiseksi julkisissa ruokapalveluissa vuoteen 2030 mennessä. Käsitelty valtuustossa 9.12.2024.