Sofia Tuisku

Ehdolla Espoon kaupunginvaltuustoon

Asukkaille paremmat mahdollisuudet toimia oman kaupunginosansa eteen

Suuressa kaupungissa on vaarana, että asukkaiden ääni hukkuu ja kaupunginosien pienet hankkeet eivät mahdu kaupungin budjettiin. Kilosta purettiin skeittipaikka, kun rahoitusta sen kunnossapitoon ei löytynyt. Tapiolaan kaavaillaan asukkaiden kokoontumistilaa, mutta osa rahoituksesta puuttuu.

Entä jos tällaiset paikalliset hankkeet saataisiin rakennettua asukkaiden omalla panostuksella? Espoossa ei ole käytössä osallistuvan budjetoinnin kaltaista mallia, jolla kaupunki voisi rahoittaa asukkaiden ideoimia hankkeita.

Osallistuva budjetointi on yksi tapa rahoittaa asukkaiden kehittämisideoita, jolloin osallisuuden kokemus syntyy ideoimalla ja äänestämällä. Tätäkin pidemmälle voi mennä: osallistamalla asukkaat myös ideoiden toteuttamiseen.

Maaseudulla, siis myös Pohjois-Espoossa, on jo käytössä keino osallistaa asukkaita oman alueensa kehittämiseen: Leader-toiminta. Lyhyesti ilmaistuna Leader-yhdistys myöntää alueen asukkaille rahoitusta yleishyödyllisiin projekteihin. Esimerkiksi uuteen ulkokuntoilupaikkaan, kokoontumistilaan tai vaikka asukasyhdistyksen lainattaviin kuntoiluvälineisiin. Rahoituksen saamisen ehtona on yleensä pieni talkootyön osuus – myös projektinaikainen yhteistyö lisää osallisuuden tunnetta.

Osa Leader-rahoituksesta tulee EU:n maaseudun kehittämisrahastosta ja siksi kaupungeissa ei ole käytössä vastaavaa asukkaiden hankkeiden rahoitustapaa yhtä laajasti kuin maaseudulla. Pääsin tutustumaan Leader-toimintaan työskennellessäni maaseudun kehittämisen parissa ja olen varma, että vastaava asukkaiden toimeliaisuutta tukeva rahoitustapa olisi toimiva keino lisätä asukkaiden tyytyväisyyttä ja vaikutusmahdollisuuksia.

Toimivasta käytännöstä kannattaisi ottaa opiksi kaupungissakin, sillä siitä hyötyvät niin kunta kuin asukkaat. Asukkaille rahoitus oman alueen hankkeisiin tuo mahdollisuuden vaikuttaa asuinalueensa viihtyisyyteen ja samalla asuinympäristöön syntyy uusia lähipalveluita kunnan kannalta edullisesti. Miksi Espoossa ei tartuttaisi mahdollisuuteen lisätä asukastyytyväisyyttä ja tukea asukkaiden toimeliasuutta?

Lyhennetty versio kirjoituksesta on julkaistu alunperin Länsiväylässä 2.6.2021.

Jaa somessa

Share on facebook
Share on twitter

Enemmän
tekstejä

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *